Betraktelse

Betraktelse är rubriken där vi samlar läsvärda tankar, andakter eller någon form av undervisning. Läs gärna igenom dem i stillhet och fundera över vad de kan få betyda just för dig.

Tänk att få vara ett Guds barn!

Vi sjunger i en kör: ”Tänk att få vara ett Guds barn” Ja det är i sanning något stort. Vi får börja med att konstatera att ett Guds barn är man endast av nåd. Frälsningen är en gåva från Gud, möjlig genom att Jesus Kristus dog på ett kors för våra synders skull. Ingen av oss kan i egna ansträngningar göra sig tillräckligt bra för att själv förtjäna barnaskapet, allt är nåd!

De gärningar vi kan göra hjälper oss som sagt inte att bli Guds barn, däremot är det ju så att vi som Guds barn vill göra något i vår kärlek till honom. Jakob säger i sitt brev 2:18 att han genom sina gärningar visar vilken tro han har.

Det största uppdrag vi fått det är att tala om för andra vad Gud gjort i våra liv. Ditt vittnesbörd är unikt, Gud är individuell och möter människor på så många olika sätt. Därför är ditt vittnesbörd viktigt och betydelsefullt nu och för alltid.

Till sist så finns det i barnaskapet också en fantastisk framtidsplan som räcker bortom jordelivet. Joh 14:3 säger;

”Om jag nu går bort och bereder plats för er, så ska jag komma tillbaka och hämta er till mig, för att ni ska vara är jag är”.

Min framtidsdag är ljus och lång, den är inte mörk eller fylld av fruktan. Morgondagen har ingen av oss sett, gårdagen är ju förbi men idag hjälper Herren, idag kan jag få bli hans barn om jag tar emot nåden från honom.

Till sist vill jag säga ett stort och varmt välkommen till Café Sommarro!

På lördagkvällar kl. 18,30 är det som vanligt konserter och på söndagar kl. 10,00 firar vi gudstjänst, välkommen att lyssna, sjunga, tillbe eller bara njuta av ett gott fika och god gemenskap. Gud välsigne dig!

Jan Gustafson pastor Linnékyrkan Kisa

 

Jesus lever—han är uppstånden!

Läs gärna Matt 28:1-10

Två kvinnor som båda hette Maria kom vid gryningen till graven, det var nog inte för att de trodde att det var någon ändring av dödens ofrånkomliga faktum, utan mer bara för att se graven står det.

Då händer detta stora och i någon mening ofattbara, en ängel vältrar bort stenen från gravens öppning och Jesus är inte där han lever, han har uppstått.

Vad betyder detta budskap för oss? Betyder det något? Ja oändligt mycket!

Det betyder att vi har en levande Herre, inte en död. Det betyder att döden inte har sista ordet, utan livet. Det betyder att tiden inte är det sista, utan evigheten. Det betyder att ondskan, hatet och synden aldrig någonsin får rätt till slut, utan renhet, kärlek och Gudsförtröstan till slut skall triumfera.

Det betyder även att också vi ska uppstå en gång därför säger Jesus att: ”Den som tror på mig skall leva om han än dör” O vilken stor, allvarlig och skön tanke; vi ska inte förgås i döden vi skall uppstå till evigt liv!

Den gamla kyrkans kristna hälsades varje söndag med; ”Herren är uppstånden” och man svarade; ”Ja, han är sannerligen uppstånden”

Vi får också idag bekänna att vi tror på Jesus Kristus, uppstånden igen ifrån det döda, vi tror på syndernas förlåtelse, de dödas uppståndelse och ett evigt liv. Tack och lov så finns det en påskdag efter ensamheten på skärtorsdagen och lidandet på långfredagen. Det slutade inte med döden det fortsätter med livet!

Därför säger vi glad påsk till varandra!

pastor Jan Gustafson

 

Gud är kärlek!

”Gud är kärlek” 1 Joh 4:8

När Bibeln talar om Gud, så är kärlek något som är hans väsen, alltså han älskar inte bara, utan han är kärlek. Det grekiska ordet är agape som inte har så stor spridning utanför nya testamentet. Det vanligaste grekiska ordet för kärlek är annars eros, som talar om en kärlek som relaterar sig till ett värdigt objekt. Agape däremot är en kärlek för den ovärdige, för en som har förverkat all rätt till sin älskares tillgivenhet.

Guds kärlek är därför alltid förknippad med nåd, att böja sig ned för att omfamna den som känner sig vara utan värde.

Guds kärlek är faktiskt inget annat än ett mirakel! I sin kärlek till mänskligheten valde han frivilligt att sända sin Son för att rädda och förlåta människor från sina synder.

Guds arbete i nåd pågår inom den kristna gemenskapen hela tiden. Varje man, varje kvinna alla ynglingar och alla äldre samt alla däremellan har ju svagheter och begränsningar eller hur? Men med Guds folk växer vi tillsammans upp mot mognad i Kristus.

Tillsammans med den gemenskap vi har med troende i alla tider över alla gränser kan vi, och bör vi, även sträva efter vår egen förnyelse och tillväxt. Guds nåd och kärlek, är löftet att hans försonande offer genom Jesus Kristus kommer oss till nytta. Vår synd är borta och vi är accepterade inför Gud, O vilken kärlek!

Man skulle alltså till sist kunna konstatera att Agape betyder, kärlek från Golgata, den förlåtande, dyrbara kärlek som böjer sig ner till den som vill ta emot.

Guds rika välsignelse till Dig!

pastor Jan Gustafson

 

Jesus – världens ljus!

”Det folk som vandrar i mörkret skall se ett stort ljus, över dem som bor i dödsskuggans land skall ljuset bryta fram” Jes 9:2

”Jesus sade; jag ör världens ljus, den som följer mig skall inte vandra i mörkret utan ha livets ljus” Joh 8:12

Jesus ger genom sina ord om att han är världens ljus hjälp till den livsorientering vi behöver. Han som är Guds enfödde Son har kommit i vårt släkte för att ge oss frälsning. Det har ända sedan syndafallet varit en dramatisk kamp mellan ljus och mörker, liv och död. Den enda möjligheten för Gud att besegra ondskans makt var att sända sin egen Son till offer för dig och mig, vårt gensvar blir att välja att följa honom.

Han valde inte att komma som en jordisk kunglighet i ett slott utan som ett fattigt litet barn i ett stall i staden Betlehem. Jesus sade; jag är världens ljus. Hans ord är universella. De erbjuder hisnande perspektiv. Han har också ett högst personligt ord till dig och mig personligt; den som följer mig skall inte vandra i mörkret utan ha livets ljus.

Det finns församlingar och kristna organisationer som gör mycket gott och det är ju bra och viktigt, men allt detta blir ointressant och betyder ingenting, om inte män och kvinnor finns som följer Kristus, som av fri vilja binder sig vid honom som kom som det lilla barnet i krubban. När vi gör det så blir våra liv ett återsken av hans ljus där vi går fram. Är du och jag sådana människor? Det är en närgången fråga men bara du själv kan svara på den. Kanske att just julen 2018 får bli den högtid då du väljer att på allvar säga ja till ljuset, ja till Jesus.

Till sist önskar jag dig Guds välsignelse, en ljus adventstid, en riktigt God Jul och ett välsignelserikt nytt år.

pastor Jan Gustafson

 

Det stora valet!

(September-Oktober-November)

När jag skriver dessa rader är det valrörelsetider i Sverige. Politiska partier försöker övertyga att just deras program och politik är det bästa för Sverige och för oss som lever och bor här. Valet är ju naturligtvis viktigt och det är ju stort att vi får delta i ett demokratiskt väljande av regering och riksdag.

Men jag vill samtidigt säga att det finns ett ännu viktigare val. Valet som rör vilken jag vill tjäna. I Matt 6:24 talar Jesus om att tjäna, han förutsätter att alla människor är tjänare. I någon mening vill vi kanske inte tjäna alls om vi skulle kunna slippa det. Det stora valet i vårt liv är alltså inte mellan att tjäna eller inte tjäna. Utan det stora valet gäller endast vilken Herre vi vill tjäna.

Enligt vers 24 i Matt 6 så finns det bara två herrar att välja mellan, Gud eller Mammon. Vem är Mammon? Ordet betyder egentligen pengar eller ägodelar, det handlar om ”världens väsen”. Nu ställer Jesus oss inför det stora valet mellan dessa båda, Gud eller Mammon.

Dessvärre måste vi välja—det är det stora livsavgörande valet, det stora antingen—eller.

Det ligger så mycket i det här valet, väljer vi Mammons erbjudande av ägodelar, världslig framgång, lust och makt, eller väljer vi Guds erbjudande renhet, rättfärdighet, ett gott samvete, ett liv i övernog och ett saligt evigt liv.

Att välja Guds erbjudande är säkert något vi innerst inne vill, men att samtidigt säga nej till Mammon kostar det inte på väl mycket? Att säga ja till Mammons erbjudande är nog inte så svårt men att då samtidigt välja bort Gud det låter ju faktiskt ganska kusligt.

Det är svårt att man måste välja säger du kanske, kan jag inte få ”både—och” istället för ”antingen-eller”? Nej säger Jesus du måste välja och det är helt enkelt för att ingen kan tjäna två herrar. Vilken Herre väljer du?

Har du inte gjort ditt val så gör det snart!

Gud välsigne dig! pastor Jan Gustafson            

 

Kom till mig! Joh 11:28-30

(juni – juli – augusti 2018)

Jag tror att allt Guds Ord alltid är aktuellt och är skrivet till varje generation. Ordet gäller alltså idag, det gäller alltså i allra högsta grad dig och mig. Vi lever så ofta i en stressad tillvaro där vardagslivet går sin gilla gång och där livspusslets bitar inte alltid verkar passa med varandra.

Så står Jesus alltjämt mitt i mänskligheten med famnen öppen och säger: ”Kom till mig alla! Kom, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor”

Hur väl känner Han inte oss människor. Han vet, att vi alla är arbetande och betungade.

Hur bra vi än tycker att vi är på att leva, planera och fixa allt runt omkring oss kan vi när vi minst anar det överbevisas om att vi allt för ofta är som enfaldiga, vilsegångna och uttröttade barn, som behöver en famn att fly till. Ja det är mänsklighetens stora gemensamma brottningskamp att vi alla är arbetande och betyngda av så många bördor.

Men det är märkligt att inte Jesus säger Kom till mig så skall jag ta bort era bördor. Nej han säger kom till mig så skall jag giva er ro. Det är som att det viktigaste inte är att bli av med livets börda utan att det är att få kraft att bära den.

En sådan kraft kommer med att man får ro i sin själ som friden med Gud skänker oss. Det sägs att vår tid är orolig och hetsad mer än någon annan tid. Jag undrar om det är så säkert varför skulle annars Jesus säga som han sade? Det kan ju inte bero på hur många orosmomenten är utan på hur djupt det tar tag i oss mänskor. I alla fall såg Jesus i sin tid otaliga arbetande, betungade, oroliga och fridlösa själar. Han visste dock att det bara fanns ett botemedel: ”jag skall giva er ro.”

I Jesu famn får varje tid och varje själ gömma sig och sina bekymmer och sorger. Där finns själens ro. Det är inte alls säkert att jag blir av med alla orosmoment bara för att jag tror på Gud men har ger mig ro och kraft att klara bära dem.

Jag menar nu inte att denna Jesus fridsgåva bara skall vara en hjärtats ljuva stämning eller ett passivt fridfullt tillstånd, utan den kan och ska omsättas i i kraft och liv. Vi skall bära hans ok med förnyade krafter och dra lasset utan att pjoska och knota med oss själva. Det är ju förstås ibland lättare sagt än gjort.

Men Jesus vill lära oss en hemlighet nämligen att låna hans ok som är hans eget patent att förstå att jag måste fyllas av hans kraft, göra mig ödmjukt beroende av honom för det bevarar friden. Det stärker kraften. Det gör livet milt och vänligt och dess börda lätt, när man bär den med Jesu sinne.

Kom till mig, ni alla!  Jesu stora, varma Frälsarfamn är öppen för oss alla idag, och han vill ge oss sin frid i våra själar. Gud välsigne dig!

Pastor Jan Gustafson

 

Jesus är inte död, Han lever!

(April – Maj 2018)

 

Som du säkert redan vet så firar vi Påsk till minne av Jesu död och uppståndelse och därför är kors3påsken de kristnas viktigaste högtid.  De viktigaste dagarna i påskfirandet är skärtorsdagen, långfredagen och påskdagen.  På skärtorsdagen instiftades nattvarden av Jesus. Nattvarden är en påminnelse för vad Jesus gjorde för oss på korset. Brödet bryts som påminnelse att Jesu kropp bröts sönder i förnedring, lidande, smärta och död. Vinet delas som påminnelse att Jesu blod rann för hela världens synd och skuld som han tog på sig själv.  Efter måltiden gick han på kvällen till Getsemane trädgård med sina lärjungar där han kom i svår ångest. Jesus bad ivrigt till Gud och svettades blod. Judas förrådde Jesus på natten och Jesus blev fängslad.  En ”rättegång” genomfördes av de religiösa ledarna och Jesus blev dömd till döden. Judarna hade inte rätt att verkställa dödsdomar, så de band Jesus och överlämnade honom åt den romerske landshövdingen Pontius Pilatus för att straffet skulle kunna verkställas.

långfredagen blev Jesus hånad och misshandlad av Pilatus soldater som förde ut honom till Golgata för att korsfästas. Han blev korsfäst mellan två förbrytare. Den ene rövaren hånade Jesus medan den andre bad honom om att tänka på honom när han kom i sitt rike, Jesus svarade ”Idag skall du vara med mig i paradiset”. När Jesus var död stack soldaterna upp ett svärd i sidan på honom och det kom ut blod och vatten. Nära Golgata fanns en grav där man på kvällen begravde Jesus och en sten rullades för gravens öppning. Långfredagen är ju så klart en mörk, lång och dyster dag på ett sätt, men i en del länder kallas långfredagen för ”the good friday” den goda fredagen. Egentligen är det ett ganska bra namn med tanke på det Jesus gör för oss på korset. Han tar det straff som egentligen var ämnat för mig och oss men i mitt och vårt ställe dör han för min och vår frihet. Det är ett gott budskap! Sedan är det också så att det inte är slut i och med långfredagen, det kommer en påskdag!

påskdagen blev det en stor jordbävning och änglar visade sig. Änglarna talade om för några kvinnor som kommit till Jesu grav att Jesus hade uppstått. Sedan kom Jesus emot dem och hälsade dem. Kvinnorna skyndade till lärjungarna och talade om att de sett Jesus uppstånden. Påskdagens ljuvliga evangelium är att Jesus är uppstånden, Han lever!

Påskens evangelium talar om att kristen tro och kristendom inte är en religion det är en relation med en levande Frälsare som dog för mig och hela världen, Han vill förlåta vår synd, hela och upprätta relationen till Gud Fadern, till oss själva och till våra medmänniskor. Påskens budskap har hållit att tro på i mer än tvåtusen år och det håller att tro på nu 2018 och det håller att leva i och tro på i all framtid. Jesus lever! Halleluja!

 

Gud välsigne Dig rikligen
Pastor Jan Gustafson

 

 

 

Gudstjänstens betydelse!   Psalm 122:1

(febr – mars 2018)

Visst funderar man ibland över varför man vecka efter vecka ska tillbringa den fina gudstjänstsöndagsförmiddagen i kyrkan i stället för…
Vi kan ha olika skäl för vårt deltagande. Någon talar om gemenskapen, en annan vill höra en god predikan, någon tycker om musiken. Olika söndagar kan vi ha olika motiv. Varje gudstjänstfirande församling är sannerligen en brokig samling av människor.

Kanske att det är så att gudstjänsten handlar väldigt lite om former utan mer om vilken ärlighet jag står inför i mötet med Gud.
Ordet gudstjänst antyder att det handlar om Gud och om tjänst. Men är det vi som tjänar Gud eller det Gud som tjänar oss? Eller är det både och? Innan vi går vidare är det viktigt att påminna oss om att gudstjänsten inte är något som bara inträffar en dryg timme på söndag förmiddag. Gudstjänst gäller hela livet. Jakob skriver i sitt brev:

”Men att ta sig an föräldralösa barn och änkor i deras nöd och hålla sig obesmittad av världen, det är en gudstjänst som är ren och fläckfri inför Gud, Fadern” Lite provokativt skulle man kunna säga: I gudstjänsten ligger betoningen på att Gud kommer till oss (tjänar oss), i vardagens tjänst för medmänniskan tjänar vi Gud.

Därför menar jag ATT DELTA I EN GUDSTJÄNST ÄR RÄTT

Jag behöver ett speciellt tillfälle då jag och andra kristna möts inför Herrens ansikte. Det konkretiserar Guds närvaro på jorden syftet är då inte att betjäna Gud men att tacka och tillbe honom. Vi gör alltså inte Gud en tjänst genom att gå till kyrkan. Det handlar inte om pliktuppfyllelse däremot är det rätt och naturligt att den som är skapad nalkas Skaparen. Grundtonen skall då vara tillbedjan, tacksamhet, lovsång och längtan efter att få dela livet med Gud. Jag är tillsammans med andra inför Herren! Det viktigaste skälet för mig att gå till gudstjänsten är alltså: Det är rätt!

JAG HAR BEHOV AV ATT GÅ PÅ GUDSTJÄNST.
Gång på gång behöver jag påminnas om detta grundläggande faktum: Gud handlar för min räddning.
Vi människor behöver möta Gud för första eller femtiofjärde gången. Gud gör något med mig i gudstjänsten! Mer och mer bör alltså mitt liv formas i enlighet med Guds vilja för mig, d.v.s. växa in i det som är rätt. Och detta behövs hela livet; jag är aldrig färdig med min kristna tillväxt.

Till sist MIN MEDMÄNNISKA ÄR I BEHOV AV ATT JAG GÅR PÅ GUDSTJÄNST.
Världen möter Gud genom kristna människor. I gudstjänsten rustas jag för att leva i världen. Det handlar om vittnesbörd i handling och i ord. Kristna människor behövs på alla möjliga håll i världens liv. Kristenheten har också i uppgift att bära fram hela världens situation inför Gud i förbön. När vi möts på söndag förmiddag tänker vi inte bara på de böneämnen som rör oss personligen. Kallelsen att lyfta våra ögon, ta vårt vardagsliv i arbete och fritid likaväl som världens situation mycket konkret in i gudstjänsten.

Gudstjänsten är inte tänkt som en oas där allt ont och allt elände stängs ute. Gudstjänsten hör ihop med livet i världen. Allt det som är viktigt i livet kan och bör också speglas i gudstjänsten. Så låt Ps 122:1 bli verkligt ”Jag gladdes när man sade till mig; vi skall gå till Herrens hus” Vi ses på gudstjänst! Gud välsigne dig rikligen!

 

Pastor Jan Gustafson