Betraktelse

Betraktelse är rubriken där vi samlar läsvärda tankar, andakter eller någon form av undervisning. Läs gärna igenom dem i stillhet och fundera över vad de kan få betyda just för dig.

______________________________________________________________________________________

Terminen som varit…

Äntligen kan vi säga på riktigt att sommaren är här. Solen lyser, blommorna har slagit ut och lockar oss att plocka dem med sina färger och dofter. Jag hoppas att ni verkligen har möjlighet att njuta av allt det Gud ger oss denna årstid.

Vi har nu avslutat våra grupper och vi kan med tacksamhet se tillbaka på allt vi fått uppleva tillsammans den här terminen. Nu väntar en skön, härlig sommar. Men, vi lägger oss inte i hängmattan och vilar utan nu får vi snart äntligen öppna upp vårt vackra Café Sommarro för alla efterlängtade gäster.

Men, visst kommer det en ny termin…
Redan vecka 36 är det dags att dra igång igen. Nu kommer vi även att starta en ny barngrupp. Jämna måndagar kommer vi att ha en upptäckargrupp för barn åtta år och uppåt. Det ska bli spännande att se vad Gud har för planer för vår församling terminen som kommer.

Här kommer dagar och tider för höstens grupper i församlingen:
• Måndagar jämna veckor kl 17.00 – Upptäckarna, för barn 7 år och uppåt.
• Måndagar ojämna veckor kl 17.00 – Miniupptäckarna, för barn 4-6 år.
• Tisdagar kl 10.00 – Bön i Linnéan.
• Onsdagar jämna veckor kl 17.00 – Vardagsrummet, för alla åldrar, samtal och kvällsmat.
• Torsdagar jämna veckor kl 13.30 – Nyfiket, handarbete, andakt och fika.
• Fredagar kl 9.30 – Öppna förskolan BUS och KUL.
• Söndagar kl 10.00 – Gudstjänst.

Nu önskar jag er en riktigt välsignad sommar, så hoppas jag vi möts!

Ramona Thuresson, barn och familjeansvarig

 

När livet stannar upp

I skrivande stund har det plötsligt hänt; Det som såg så vackert och fint ut, värmen som hade kommit, blommor som börjat slå ut och människor som börjat i sina trädgårdar.
Många tänkte nog att nu är vintern över. Men på ett halvt dygn kom snö och minusgrader, det blev vitt och allt det fina som började spira inneslöts i kyla och snö.
Ett bakslag för dom som längtade efter våren och att få uppleva att det som slumrat skulle börja väckas till liv. Det blev helt enkelt aprilväder.
Livet har en förmåga att vara som de senaste dagarna. Det kan kännas perfekt och det som varit jobbigt börjar lätta, solen tittar fram och vi börjar känna hur mörkret släpper taget om våra liv. Så helt plötsligt från ingenstans ändras förutsättningarna, ovädret drar in och livet blir lite svårare. Men precis som att snön föll över det vackra och det blev halt,
lika snabbt kan det vända. Som kristna har vi en sak som förbättrar förutsättningarna,
Jesus är med oss alla dagar oavsett hur dom ser ut eller blir. Jesus säger själv; ” Jag är med er alla dagar till tidens slut.”
Vi har precis firat påsk, den helg som är den viktigaste i vår tro, att Jesus dog och uppstod för vår skull. Vi kommer också snart att fira pingst då Anden faller, vilket innebär att Guds kraft finns med oss alltid. Låt hans kraft få smälta bort det som är hårt och kallt i ditt liv så att livet får börja växa igen. Det är när du släpper in Jesus och hans Ande i ditt liv som de riktigt stora sakerna kan ske. Vi som Kyrka finns här för dig och vill hjälpa dig att hitta vägen till det liv som Gud har tänkt för dig. Om du har frågor eller behöver samtal hör av dig!
Med tillönskan om Guds rika välsignelse! Carl-Johan Hultman

 

Nu är det morgon…

Nu är det morgon, dimmorna lyfter, fågelsång över vaknande jord. Tacka för sången, tacka för ljuset och ljusets källa som är Guds ord.

Skapelsemorgon nu genom regnet, havsbruset, vinden, Guds röst oss når. Tack Gud för marken, skogarnas grönska, varje ny morgon ny är din nåd.

Jesus, du vandrar än över jorden, renad, försonad i dig den blev. Död och uppstånden är du oss nära. Paradisdagen åt oss du ger.

 

Hopp i hopplöshet

Sången ”Jag hoppas” börjar med orden ”När hoppet jag bär på blir grusat ibland.
När mitt hjärtas lovsång har svårt att nå fram.”
Precis så kan det kännas när vi ser på vår värld.
Krig i Ukraina och Palestina, gängvåld i vårt eget land .
Höga räntor och hög inflation. Oron ökar på alla fronter, många ser inget hopp
och har inget att hoppas på. Skulle detta var den världsbild som
vi bär med oss är vi hopplösa.
Men tack och lov så fortsätter sången med orden
”Då tänker jag på han som skapade mig. Han gjorde sitt verk till en bild ut av sig. Han tänkte att allt skulle va harmoni. I sonen har han gjort mig fri.”
Med hopp om något större och någon större så blir det en annan världsbild
som inte handlar om mig utan om Gud, han ska ta vara på oss och hjälpa oss
Tron på en Gud som skapat oss och vandrar med oss, gör att vi kan se
det goda i vår värld. Låt oss stå upp för hoppet som håller att en
kärleksfull Gud finns där för oss.
I Hebreerbrevet 11:1 står det att
”Tron är grunden för det vi hoppas på den ger oss visshet om det vi inte kan se.”
Kom låt oss tro och hoppas tillsammans att även om det ser mörkt ut
så finns ljuset där. Låt oss stå upp för hoppet och
förmedla det till alla omkring oss.
Tips om en sång på samma tema ”Hoppet som bär mig”
en sång av Ingmar Olsson, lyssna på den!

Carl-Johan Hultman

Tacksamhetsrevolutionen

Julen närmar sig med stora steg och vi börjar pynta i våra stugor, torg och affärer.
Ljusstakar och julstjärnor kommer fram granen ska kläs, vi ska städa och göra i ordning, allt ska var tipp topp. Julklappar ska köpas och på något vis ska vi överträffa förra årets klappar, varje år slår vi rekord i Julförsäljningen, vad beror det på?
Hur kommer det sig att vi som har mycket behöver mer?
Innan julhandeln 2022 beräknades det att varje svensk skulle handla för 3150 kr var eller 21 miljarder tillsammans, julen har blivit kommersiell, budskapet i jul har försvunnit.
Tänk om du och jag skulle börja en revolution, som innebar att vi minskade på julklapparna och gav till goda ändamål istället, göra som de vise männen gjorde ge till en okänd.
Om alla bara bestämde sig att ge skulle både världen och vi själva få vara med om en förvandling.
Jul handlar ju framför allt om att Gud sände sin son till oss så att vi som mänsklighet skulle få återknyta kontakten med Gud.
Om nu Gud har gjort så mycket för oss, låt oss då för den skull starta en tacksamhets revolution nu. Hur ska detta ske?
Kanske genom att ge istället för att få eller bjuda hem någon som är ensam.
Kanske genom att se den som har det svårt på nära håll eller långt bort.
Kanske genom att lyssna på den som inte har någon som lyssnar.
Hur du startar den tacksamhetsrevolutionen är upp till dig.
Med dessa funderingar och tankar vill jag önska dig en God Jul och ett Gott Nytt år
Låt revolutionen starta

Carl-Johan Hultman

 

 

Vad vackert det är!!

Under våren har jag haft förmånen att bli visad olika platser av Kinda. Vi har nu varit iväg tre gånger och en sak som slagit mig är hur vackert det är när man kommer upp en bit och ser utsikten, men ofta har det ett pris att se denna utsikt. Det har inte varit de enklaste vägarna upp till dessa platser, vi har gått över stock och sten uppför berg och genom snårig skog, men som sagt har det varit värt priset.

Att få skåda vatten och skogar, att se denna vackra natur, det skapar ett lugn i mig och det är fantastiskt. Att få upptäcka Guds härliga natur är något vi alla har möjlighet till. Ta den i sommar hitta dina lugna och vackra platser hitta dina möjligheter till att samla kraft för den höst som kommer.

Dessa vandringar har också påmint mig om att livet kan liknas vid en vandring. Livet går upp och ner. Det finns ett pris att betala för att få se och uppleva de underbara stunder som livet ger oss. Så är det både i livet med varandra och med Gud. Det ger också perspektiv på hur livet är och kan bli

Jag skulle vilja rekommendera dig att inte stressa under sommaren, speciellt under semestern och försök att hitta tid för vila och rekreation. Stanna upp och se det vackra du har omkring dig och ta tid för de som står dig nära. Glöm inte att ta tid med Jesus och din tro, försök att hitta tillfällen för att fylla på av det Han ger, om det är i naturen, i bibeln, i en gudstjänst eller bara att vara stilla. Gud vill möta med oss alla så att vi får perspektiv på livet och våra omgivningar. Ett bibelord som du kan ta med dig och meditera över under sommaren är från

Johannesevangeliet 7:37–38På högtidens sista och största dag ställde sig Jesus och ropade: »Är någon törstig, så kom till mig och drick. 

Den som tror på mig, ur hans inre skall flyta strömmar av levande vatten, som skriften säger.«”

Tänk om du och jag kunde få ropa ut i slutet av sommaren hur vackert livet och naturen är och har blivit.  Glöm inte att se på allt det vackra du har runt omkring dig.

Med dessa ord vill jag önska dig en god och välsignad sommar.

Carl-Johan Hultman

Pastor i Kisa Frikyrka

En natt hade jag en dröm…

Jag gick på en äng FULL av de vackraste blommor man kan tänka sig. Naturligtvis plockade jag en bukett för att ta med hem. När jag var på väg hem igen gick jag på en grusväg i en allé med solen som lyste så gott. Jag börjar då sortera ut de blommor, blad och grässtrån som jag inte ville ha…nu gick jag ju att se hur buketten såg ut…då hör jag GUD tala till mig och säga ”mitt älskade barn…så skulle jag aldrig göra”.

När jag vaknade frågade jag Gud vad drömmen betydde. Jag fick då en klar tanke som jag förstod var direkt från Honom. Han sa: Ni är mina blommor i min underbara bukett, och även ifall ni känner er misslyckade eller trötta och vissna, så skulle jag aldrig plocka bort er från min bukett…ni är lika värdefulla för mig fast ni kanske är både lite ”bruna” i kanten, lite slokade och vissna…kom så vill jag ge er levande vatten att dricka…..

/ Ramona Turesson, barn och familjeansvarig

FÖRVÄNTNINGAR INFÖR SOMMAREN…

Solen lyser med sin närvaro utanför mitt kontorsfönster. Planeringen är i full gång inför sommarens alla konserter, gudstjänster och möten oss människor emellan. Sommaren bär med sig ljus, glädje förhoppningar och fler tillfällen att mötas. Jag ser fram emot en sommar där vi får träffas utifrån de förutsättningar du och jag har och skapar, och där vi får möta vår Herre, skapare och bäste vän tillsammans.

/  Ramona Turesson, barn och familjeansvarig

Friska vårvindar!

Just nu händer det mycket i vår natur och städningen är i full gång lite överallt. små, små blommor börjar titta fram ur den bruna mullen, nu sopas gruset upp från våra gator, löven krattas upp i våra trädgårdar och det städas upp både ute och inne…

Kanske är det så även i våra liv…att saker och ting behöver städas ut, vädras och sopas upp. jag tror att Jesus vill komma in i ditt och mitt hjärta fullt ut. han vill inte trängas med gammalt grus och skräp. han vill komma med förnyelse i tro i våra hjärtan och ge oss en framtid och ett hopp. Och visst är det så vi vill gå in i denna vår…med hopp och framtidstro att Jesus kommer förvandla oss och göra nytt…

Önskar Er en fin och välsignad tid framöver/ Ramona Turesson

Tisdagsbönen har precis avslutats och här sitter jag på kontoret och äter den sista skumtomten för denna jul. Kanske är du som jag och slås av förundran hur fort julen tog slut och att ett nytt år kommit. Vi vet vad som varit, hur det blev…eller inte blev. men ingen av oss kan ännu veta hur det kommer att bli. Och visst är det skönt. Du och jag har fått börja om på ett helt nytt oskrivet blad där vår berättelse får börja. Låt oss starta året med Gud…

Låt oss våga fråga Honom om Hans plan för Dig och Mig detta år. Låt oss hoppas och tro detta år…Gud kommer ge oss bönesvar!!!

/ Ramona Turesson, barn och familjeansvarig.

De som älskar Herren Jesus Kristus med hela sitt hjärta har blivit Guds barn och har, som Johannes säger, ympats in i vinstocken. Vi är Guds folk och tillhör Hans rike. Så välsignade vi är, säger Mose, som har en Gud som är så nära oss.

Inser du hur nära Gud är dig denna morgon?

Han bor i ditt hjärta. Allt Han vill att du ska göra idag är att tala med Honom och delge Honom dina behov och önskningar, din fruktan och dina bekymmer. Han kommer ta hand om dig!

Han är en underbar Gud. Han är aldrig så upptagen med den här världens ting att Han inte har tid för dig.

Han bryr sig om dina behov och önskningar och Han är en god Far. Så länge du och jag lever rättfärdigt och heligt inför Honom, kommer Han att höra och besvara varje enskild bön Du och jag har. Amen

– Angus Buchan, Bondens år

Gud på semester.

Va härligt att vi har sommar igen. Vad vi längtat efter värmen, ljuset, grönskan och alla sommardofter och ljud. Svårt att beskriva vad sommaren är men det viktiga ändå är att vi kan få vara en del av det, ta del av vad sommaren kan ge. Och för många är ordet ”semester” nästan det viktigaste som finns. Visst är det värdefullt att kunna ha en tid då vi få ta igen och förhoppningsvis kan återhämta oss efter en kall vinterperiod.

Men är Gud på semester? Arto Paasilinna beskriver i en av sina böcker att Gud vill ta tjänstledigt ett helt år och kallar en byggarbetare att vikariera Honom. Denna humoristiska berättelse beskriver vilka svårigheter vikarien har trots all makt han får som Gud ersättare.

Frågan är om Gud är på semester eller är Han med under semester. Jag tror inte att Gud är på semester för Han behöver inte ledighet. Han själv bär allt, allt vilar på hans axlar och han orkar bära oss och det vi har av oro, bekymmer och sorg. Jag tror att Gud glädjer sig om vi aktivt ber Honom vara med oss under vår semester och ledighet denna sommar. Gör vi det så får Gud också semester. Tänk att få dela sommarledigheten med Gud. Han vill vara med oss alla slags dagar också de finaste av våra sommarveckor. Då kan de bli de bästa veckorna, både för oss och vår himmelske Fader.

Ja, Gud har semester och Han är på semester. Av Herren välsignad sommar önskar jag alla våra kära läsare och alla våra syskon i församlingen. Sommarhälsningar av Eric Berghtén.

Den lilla andungen

Under min morgonpromenad med Rooibos, blev jag vittne till något som grep mitt hjärta. När vi närmade oss vårt hus, reagerade hunden blixtsnabbt. Han är mycket stark, en chowchow, mycket jaktinstinkter som jag inte har begåvats med. Med alla sina 25 kilo sätter han fart så jag har svårt att hänga med, trots alla mina många kilon. Andeledningen var två andfåglar, som gick, längre fram, gående på vägen. Änderna sätter fart, Rooibos efter dem och jag försöker hänga med. Jag håller i kopplet men motkraften är så stor att det är bara att springa med. Jag saktar ned farten men fortsätter att följa fåglarna vilka går i rask takt nedåt i vår långa backe. Plötsligt ser jag en liten unge gå mellan dessa vuxna änder. Jag stoppar Rooibos och ser hur ankorna fortsätter gå nedanför backen. Plötsligt kommer det en stor skåpbil i hög fart. Jag lyfter handen och ger tecken att bilen skulle sakta ned farten. Som tur är så gör bilföraren det. Nu ser jag hur fåglarna går mitt på vägen och tänker inte alls släppa bilen förbi. Ankungen springer med sina taniga ben mellan dem och tittar på sina föräldrar, än till vänster, än till höger undrande vad som händer. Varje gång den stora, skrämmande bilen kommer för nära, så lyfter ”ankföräldrar” sina vingar över ungen för att skydda den. Så fortsätter de framåt mitt på vägen, bilen bakom sig.

Denna syn lever länge kvar i mitt minne. Till varje pris ville dessa föräldrar föra sin enda unge till miljön där den hör hemma, nämligen sjön. När det hotfulla kom för nära, lyfte änderna sina stora vingar som skydd för den lilla kycklingen. Änderna brukar ha flera ungar men här var det bara en enda unge. Men den var ändå värd att beskyddas.

Skulle inte vår himmelske Far skicka sina änglar att beskydda oss i farans stund?

Det gör Han. Jesus säger själv: ”Ingen sparv faller till marken utan att er Fader vet om det. Var inte rädda: ni är mer värda än aldrig så många sparvar”, undervisar Jesus. Vår himmelske Fader känner till vår situation och säger till oss: var inte rädda, inte idag och allra minst i morgon. Vi behöver inte göra oss bekymmer.

Eric Berghtén

Var inte rädd…

Detta säger vår Fader till dig och mig i sitt ord. Hur svårt är det inte att känna både oro, undran inför framtiden och sorg över det som händer i vår värld.

Vi får, trots att vi inte förstår, lita på att Gud håller allt i sina händer. Vilken tröst ändå det är att vi får vila hos Honom. Han som är universums skapare.

Var inte rädd, jag är med dig. Ängslas inte, jag är din Gud. Jag ger dig styrka och hjälper dig, stöder och räddar dig med min hand”

Jesaja 41:10

/ Ramona Turesson

Betraktelse av Ramona Turesson

Ett nytt år har inletts. Vad har vi för tankar och drömmar inför det nya året?
Kanske går vi in med en viss, försiktig förhoppning för vad Gud vill göra
för och med dig och mig detta år. Jag tror att vi alla tänker tillbaka på den
tid som varit och som vi till viss del fortfarande befinner oss i…pandemitider.
Vi har upplevt den olika men jag tror att vi alla känt oss som fångar utan att
kunna bryta oss loss från bojorna som hållit oss fast.

Men, låt oss se på det nya året med förväntan, glädje och tro.
Tro och hopp på att Gud vill bli synlig mitt ibland oss.
Gud säger till oss i sitt ord:

”Mina tankar är inte era tankar, och era vägar är inte mina vägar,
säger HERREN. Nej så mycket som himlen är högre än jorden,
så mycket är mina vägar högre än era vägar och mina tankar
högre än era tankar. Liksom regnet och snön faller från himlen
och inte återvänder dit, förrän det har vattnat jorden och gjort
den fruktbar och ger säd till att så och bröd till att äta, så skall
det inte vända tillbaka till mig utan att ha verkat vad jag vill,
och utfört det vartill jag har sänt ut det”
Jesaja 55: 8 – 11

Låt oss hoppas på Herren!

Gud älskar en glad givare.

”Egentligen är det onödigt att jag skriver till er om att vara generösa mot de behövande. Jag känner ju er goda vilja”. Så skriver Paulus till församlingen i Korinth. Men han skrev ändå så. Och inte bara det utan han kunde skryta inför andra om deras generositet.

Vi minns österns vise män som kommer med gåvor till judarnas nyfödde kung. När de till slut funnit honom så öppnade de sina kistor och räckte fram gåvorna de hade med sig: guld och rökelse och myrra. Detta var kanske det mest fullkomliga sätt att ge. Gåvorna var mycket värdefulla. De hade gjort en lång resa och de fick fråga sig fram för att hitta gåvomottagaren. De väntade sig inte att få något tillbaka. De ville ge. De var föredöme i generositet, vackert och stort.

Östens vise män hade någonting mer med sig, inte bara dessa värdefulla gåvor. Bibeln berättar att när de fann Jesus-barnet så faller de ner och hyllar honom. Först efter det räcker de fram gåvorna.

Det som dessa österns besökare hade med sig i första hand var vetskapen om vem Jesus är. Han är Kungen, Messias, världens Frälsare. Därför faller de ner och tillber honom. Att komma inför Konungarnas kung passar sig inte utan ha gåvor med sig.
Nu har detta möte fått en annan betydelse än vi vanligtvis tänker. Det var inte för att ge gåvorna för att hjälpa Jesus, Maria och Josef för flykten till Egypten. Det var inte för att vi skulle lära oss att överösa julklappar till våra kära och nära. Detta var inte att vi skulle få lite ledighet i våra stressade liv.

Österns vise män visar den rätta innebörden i julfirandet. Det ödmjuka, generösa sättet att söka Jesus tills de finner Honom och att ge tillbedjan till Honom som är Herren, Julens Konung.

Vi från Linnekyrkan önskar alla En Riktigt God Jul.

/ Eric Berghtén

Snart är det höst igen

Ibland undrar man vart tiden tar vägen. Den bara rinner i väg som vattnet i en flod. Men man kan fråga sig varifrån tiden kommer. Den liksom fylls på varje morgon. Igår är inte samma tid som idag. Den är ny varje morgon, varje dag.

Tiden går ändå framåt, ibland alltför sakta och ibland hinner vi inte alls med det vi planerat att göra. Jag vet inte vilka tankar du har inför hösten. Vi vet att det blir kortare dagar med solen och att sommarvärmen försvinner. Oavsett vad vi tycker om hösten så kan vi inte undgå den.

Hösten är en tid då naturen förbereder sig inför vinterns vila. Lövträden visar sin färgprakt. Höststormen och kylan ser till att löven faller av och det blir ett vackert täcke på marken. Naturen gör sig redo för nästa årstid.

Vilken tid är denna höst för oss? 2 Kor 6:2 Herren säger: Jag bönhör dej i behaglig tid och jag hjälper dej på frälsningens dag. En behaglig tid. Vilket underbart ord! Välbehag, så välkomnande, så kärleksfullt. Det är inte för tidigt eller för sent, det är i rätt tid. När är den behagliga tiden? Bibeln fortsätter på samma ställe: Se, nu är den behagliga tiden, se, nu är frälsningens dag.

Oavsett årstiden kan vi vända oss till Honom som tar emot oss i välbehaglig tid. Den tiden

är idag, den är nu, frälsningens dag.

Himlen på besök…

Det var en dag som alla andra, alla sysslor trängdes i mitt kök, jag var själv men ändå inte ensam

I en evighet kom himlen på besök, som om mina drömmar var på riktigt en svindlande tanke att du var här, men det är väl oftast så som du rör dig, i det ovanligt vanliga du är

Du behöver inga rum och katedraler, du kräver inga särskilda manér, det egentliga som jag behöver göra är att öppna ögonen så jag ser…

-Clas Vårdstedt

Mellan hägg och syren

Skomakaren hade satt en skylt på sin verkstadsdörr ”Stängt mellan hägg och syren” Vi vet inte om skylten kom fram i god tid, kanske redan tidigt på våren. Att verkstan skulle bli stängd under den tiden visste alla. Även om det enda paret skor gick sönder, kunde
man inte vänta sig hjälp av skomakaren medan hägg och syren blommade. Han tyckte väl att just den tiden var den vackraste och Värdefullaste tiden att stanna upp och begrunda naturens under. Inget fick störa.

Också vi behöver hitta vår stund, antingen vi har fått vara på vänteläge på grund av pandemin eller har fått jobba extra mycket. En sång lyder: en liten stund med Jesus, o, vad den jämnar allt och ger hela livet en ny och ljus gestalt. När jag är trött av vägen och allt som möter mig, en liten stund med Jesus, och allt förändrar sig. Att få stanna upp och se naturen som har vaknat till sin prakt är ett privilegium. All grönska som skiftar i olika nyanser visar mångfalden i skapelsen. När jag gick vid sjön Övre Föllingens strand så möttes jag av en enorm doft av blommande hägg. Den var så stark, underbar doft så jag var tvungen att stanna upp och beundra detta skådespel. Solen blänkte i vågorna och fågelsången fulländade naturupplevelsen. Men vad var det jag såg? En förnimmelse av Honom som ligger bakom allt detta.

Lukas evangelium skriver att folk höll ögonen på Jesus i kapitel 6 vers 7. Bibeln beskriver hur olika förväntningar folk hade på Honom. Visst går det att se på Jesus många olika sätt. En del ser på Honom bara för att hitta fel. Man har låst sig i sin uppfattning som fariséerna som var säkra på hur sabbaten (vilodagen) kunde genomföras. Att göra någon frisk var helt uteslutet, det kunde man göra en annan dag, inte en söndag. Själva ingången var fel. De följde Jesus för att se om Han botade någon, det räknades som arbete. Tänk om de haft ett öppet sinne! De såg vad som hände. En man med en förtvinad högerhand blir helad. De ser hur högerhanden växer inför deras ögon. Ett stort, underbart ingripande till hälsa sker genom Jesus. Blev de skriftlärda glada? Nej. Borde de ha blivit glada? Ja! Guds underbara handlande kunde de inte se. De missade det viktigaste i tillvaron.

Denna tid när vi begrundar naturens under borde vi kanske stanna upp. Vad är det vi ser? Vad kan vi missa? En sång som heter Gud i naturen: Det stod en blomma så skön och blid, i dikesrenen där hemmavid. Kören lyder: Fast utan ord den bilden ger mig bud: det finns en Gud. Ty allt det sköna som mitt öga ser, en större tro på Gud mig ger.

Vad ser vi när vi tittar närmare på skapelsen? Ett underbart naturens skådespel eller se vi Honom som har skapat allt. Utan ord den bilden ger mig bud: det finns en Gud. Tack Gud för Din vackra skapelse.

__________________________________________________________________________________________________

Nu är sommaren nära

Som vi har väntat och längtat, nu är den nära, nämligen sommaren. Undrar om det finns en enda människa som inte gillar sommaren. Visst kan man gilla årstider olika men de flesta gillar nog sommaren bäst. Jag gör det. Vi ser hur naturen vaknar efter den långa vintervilan. De första tussilagon lyser så gult som om någon hade tappat gul färg vid vägkanten. Nej, det är sommaren som skvallrar om sin ankomst. Blåsippor följer strax efter och så kommer vitsipporna, i alla fall hemma hos oss. Och sädesärlan på gräsmattan bekräftar att sommaren verkligen är nära.

Jesus ber oss att titta på fikonträdet och alla andra träd. När de börjar knoppas då förstår ni av er själva att sommaren är nära. På samma sätt vet ni, när ni ser detta hända, att Guds rike är nära ( Lukas evangelium kapitel 21 ). Varje år när sommaren närmar sig vill Gud påminna oss om att Guds rike kommer närmare och närmare.

Vad händer då när Guds rike kommer? Vi kan bara delvis ana detta. Någon har sagt att ni nordbor borde inte ha svårt att tro på uppståndelsens under. Efter vintern då allting tycks vara dött, vaknar naturen till ett överflödigt liv. Vi ser alltså uppståndelsens under varje år. Inte underligt att kalvarna som ser grönskande ängar för första gången hoppar av vild glädje. Det måste vara underbart för dem att se all grönska, alla blommor, buskar och lyssna till sommarängens symfoni i full kraft. De kunde ju inte ana att sommaren fanns! Men den finns i all sin härlighet.

Vi kan se att sommaren är nära. Men Guds rike då? Jag undrar om inte pandemin är en påminnelse bland andra tidens tecken. Vi hör om krig, hungersnöd och naturkatastrofer nästan varje dag. Vi närmar oss ”Guds rikets sommar”. Vi kan ju inte ana eller tänka i våra hjärtan vad Gud har berett för dem som älskar Honom. Vi förkunnar, som det står i skriften, vad inget öga sett och inget öra hört och vad ingen människa har anat, det som Gud har berett åt dem som älskar Honom ( Första Korinthierbrevet kapitel 2 ).

Sommaren är snart här. Den är så efterlängtat. Det är en helt ny sommar varje år. Låt oss tacka Gud för denna sommar vi går till mötes och Guds rike som väntar på dem som älskar Honom.

Vi önskar Guds Rika Välsignelser till er alla.

Eric Berghtén

Ballongmannen

En pappa tog med sig sin lille son in i en leksaksaffär. Medan pappan letade efter det han skulle ha, vandrade pojken iväg på egen hand. I ett hörn hittade han en staty gjord av ballonger. Statyn liknade en man. Statyn fascinerade pojken så han blev stående bredvid den.

Efter en stund kunde inte pojken låta bli utan han petade till statyn som for åt sidan, tippade bakåt men kom sedan tillbaka till upprättstående.

Detta gjorde pojken ännu mer nyfiken så han slog till den igen, nu med full kraft, allt vad han kunde. Men samma sak hände igen…statyn tippade bakat och studsade sedan tillbaka så den stod upprätt.

I samma stund kom pojkens pappa fram och såg sin son titta fascinerande på statyn. ”Varför tror du statyn kommer tillbaka upprätt varje gång de slår till den?” frågade pappan.

Pojken tänkte tyst en stund sedan sa han ”Är det kanske för att han står upp på insidan?”

Så är det för dig och mig. Vi kan få många slag under livets gång. Många gånger kanske vi inte tror att vi kommer kunna resa oss upp igen. Men vi har någon som finns på vår insida…JESUS! Han hjälper oss att resa oss upp om och om igen…precis som statyn gjord av ballonger.

Till vem skulle vi gå?

Vi har börjat detta år med olika förutsättningar och möjligheter. Hotet om pandemin finns över oss. Vid mitt gratulationsbesök i en av våra vårdinrättningar fick jag höra att den första coronavaccineringen var klar. Vad glad man blir när kampen mot pandemin börjar ge positiva resultat. Snart bryts denna isolering som vi alla har fått känna av. Tänk när vi kan uppleva full gemenskap med varandra, dela vår gemensamma tro, på riktigt. Länge sedan vi fick ta del av nattvarden då vi bröt brödet och delade vinet med varandra. Jesu kropp och Jesu blod för oss givet. Du och jag och Kristus, alltså vi tillsammans.

Under denna svåra tid har jag ibland undrat vad man ska ta till, vad skall man göra, till vem man skulle gå. Visst har man kunnat kommunicera digitalt med vänner och bekanta och titta på tv gudstjänster men ändå. En av vår äldre vänner uttryckte sig: Det är inte det samma med tv-gudstjänster. Det räckte inte med tv, man var ändå inte riktigt med.

Den kristna gemenskapen förblir en hemlighet, något man inte kan förklara men om man en gång har upplevt den så går det inte att ersätta med något annat.

I texten ställer Jesus en fråga till sina efterföljare. Vill ni också gå bort? Det var nämligen många av folket som hade gått i Jesu efterföljelse men när Jesu undervisning kom för nära så tyckte de att nu får det räcka. En del tyckte att det var roligt att följa denne Mästare. Jesus gjorde under, blinda fick syn, lama blev friska och döda uppstod. Men nu tyckte de att Jesus gick för långt i sin undervisning. Att offra något för Guds sak var inget som man vill vara med om. Många lämnade Jesus. Vi vet inte vart de gick. De syntes inte längre i den skaran som följde Jesus.

Vad tänkte de som var kvar? Vill ni gå bort eller vara kvar, frågar Jesus. Kanske Simon, Jakob och Johannes frestades gå tillbaka till sitt gamla arbete. Att fiska kunde de. Det var något konkret, något att lägga händerna på. Man skulle få konkreta resultat även om vissa dagar gick dåligt. Frågan hänger kvar. Hur ska vi göra? Petrus kommer med en motfråga: Till vem skulle vi gå? Finns det någon annan att gå till?

Johannes döparen frågar i fängelset: Är du den som skulle komma eller ska vi vänta en annan? Inte konstigt att Johannes frågar så; hans omständigheter talar allt annat än att Messias, befriaren har kommit. Han satt i fängelse. Det gick inte ihop med hans uppfattning att himmelriket är nära fastän han själv hade tidigare så frimodigt förkunnat! Så kan det vara för oss. Våra svårigheter kan dölja ljuset på vår hemväg och vi kan tappa orienteringen.

Till vem skulle vi gå idag? Denna fråga är aktuellt i vår tid, mitt i pandemin. Jag beslutar mig att följa Jesus som har det eviga livets ord. Petrus och de andra som var kvar stannade i Jesu efterföljelse. Finns det alternativ? För mig finns inte bättre alternativ. Jag vill stanna kvar hos honom som har det det eviga livets ord som är livet. Med tillönskan om Guds rika välsignelser.

Eric Berghtén

Ljusens Fader (Jak 1:17)

Vi har städat och gjort i ordning i vår gamla loge. Ljusslingorna lyser. Belysningen är i stort sett på plats. Kanske några varmvita lampor till. Man får ju inte nog av ljus. Med lite besvär får jag den stora stjärnan hängande över bordet där krubban med Jesusbarnet ligger. Vi vill återskapa den stora händelsen då Jesus föddes i Betlehem. Det är klart att vi inte kommer i närheten av det som skedde då. Men ändå. Änglarna som sjöng för herdarna utanför  Betlehem omgavs av Herrens härlighet. Vår belysning kommer inte att räcka långt i jämförelse med det himmelska ljuset  som herdarna såg.

Varifrån kom ljuset? Bibeln, beskriver så här: ”Allt det goda vi får och varje fullkomlig gåva är från ovan. Det kommer ner från ljusens Far, som inte förändras eller växlar mellan ljus och mörker”. I en annan översättning heter det ”himlaljusens Fader”.

Gud är urkällan till ljuset. När Han skapade världen sa Gud ”Varde ljus”. Och det blev ljus. Och Han såg att ljuset var gott. Det tycker vi också. Kanske är alla våra ljusslingor ett tecken på vår längtan till våren då ljuset återvänder med sin värme och livgivande kraft.

Men idag då? Det är ju dubbelt med virus och decembermörker. Var finns ljuset?

Jag skulle säga så här. Det stora ljuset har redan kommit – Jesus. Han är denna världens ljus. Han ligger inte i krubban längre. Det är sant. Jesus försonade våra synder på korset. Han uppstod och sitter på Guds högra sida. Den gåvan som himlaljusens Fader vill ge oss är: förlåtelse, frid, glädje, gemenskap, kärlek ja listan kan göras lång. Jakob skriver så här: allt det goda vi får och varje fullkomlig gåva är från ovan. Det kommer ner från himlaljusens Fader som inte förändras och inte växlar mellan ljus och mörker. Låt Gud komma till dej med sitt ljus denna helg.

Hälsningar Eric Berghtén

”Strö palmer på den stig där Herren nalkas Dig. Lägg för Hans fot Din prydnad, giv Honom tro och lydnad. Hosianna, pris och ära! Vår konung är nu nära”

”Du som är törstig, Du som är svag, kom till hans källa, drick av vattnet som ger Dig liv, låt all oro och ångest, sköljas bort i hans strömmar av kärlek, som djup ropar ut till djup, ber jag dig kom min Herre…kom…

”Och om sången någon gång skulle tystna, eller störas av oro och strid Herre öppna på nytt mina ögon så jag ser att hos Dig är min frid…

Jag vill göra mitt liv till en lovsång till Dig, där var ton skall en hyllning till Dig bära och i dagar av glädje och dagar av sorg, vill jag leva var dag till Din ära”

Nya tider, nytt tänkande…

Ja, det blir ju inte alltid som man tänkt sig. Ännu en gång får vi tänka till hur vi ska förhålla oss mot varandra och de vi möter i samhället som stort. Vi har haft en tid där vi kunnat mötas i vår församling och även om det inte varit som vanligt har vi ändå kunnat träffats. Nya restriktioner i samhället gör att vi får dra åt än en gång, men låt oss be att det blir för en kort stund så vi snart kan ses igen. Kom ihåg att Du är en missionär där Du är. Gud har kallat Dig vid namn och Du är värdefull och viktig…just för en tid som denna. ta Dig tid att be för Dina nära och kära, ring det där samtalet och håll ut…

Samla Era skatter i himlen…

Samla inte skatter på jorden, där rost och mal förstör och där tjuvar bryter sig in och stjäl. Samla er skatter i himlen, där varken rost eller mal förstör och där inga tjuvar bryter sig in och stjäl. Ty där din skatt är, där kommer också ditt hjärta att vara…

Matteus 6: 19-21

Glädjen i att äntligen få fira gudstjänst tillsammans…

Lyckan att få åka till kyrkan, öppna upp och vädra ut den gamla luften så ny får komma in…

Tända upp, tända ljusen…

Sitta i stillhet och höra de första stegen komma närmare utanför…

Höra dörren öppnas och lyssna till de kommandes röster…

Kunna hälsa välkommen till Guds hus…

Känna vördnad och förväntan vad som komma skall…vad vill Gud säga till sitt folk här i Kisa…

Att kunna mötas i längtan, bön och förhoppning…

DET ÄR LYCKA FÖR MIG / Ramona, barn och familjeansvarig, Kisa frikyrka

Ty så älskade Gud världen…

”Ty så älskade Gud världen, att Han gav den sin enfödde son, för att var och en som tror på Honom, inte skall förgås utan ha evigt liv” – Joh 3:16

Du och jag är så älskade av vår Fader i Himlen. Han känner dig och mig bättre än vi själva gör. Vi brister i oss själva varje dag i både ord och handling. Vi människor kan såra både oss själva och varandra…och inte minst vår Fader. Ändå står Han där med öppna armar och tar ständigt emot oss med oändlig kärlek, när vi kommer till honom både trötta och slagna av livet många gånger…

Den största kärlekshandlingen och uppoffringen gjorde han där på korset när han vände sitt ansikte ifrån sin egen son, därför att han älskade oss med evig kärlek…

Därför får Du och jag leva i vetskapen att vi är älskade med en evig kärlek…av vår Fader!

Att få vara en del av något större…

Vi lever i en tid när allt det vi vetat om och trott på rubbas. Vår vardag har blivit förändrad. Att kunna gå hem till någon för en stunds gemenskap, dricka kaffe tillsammans, ta varandra i hand, krama om varandra, gå och handla utan rädsla för varandra, ja det känns som väldigt långt borta.

Men mitt i allt detta får vi inte glömma att vi är en del i något mycket större. Gud har allt i sin hand. Tider komma och tider gå…men Gud, Han bestå…

Gud säger till sina barn ”var inte rädda, tro på Mig”. Och det får vi göra i en tid som denna.

Lämna dina sorger till Din Gud, så har Han lovat att alltid ha omsorg om Dig, min vän!

Herre, till Dig får jag komma…

”Herre till Dig får jag komma, komma precis som jag är. Inför Dig kan jag ingenting dölja, Du vet varje tanke jag bär. Men trots att Du ser all min svaghet och vet att jag är ett av Dina minsta barn. Får jag komma ändå och jag vet det är så: under allt är jag älskad av Dig”

I oss själva är vi inte så mycket. Tänk vad många gånger vi får erkänna att det hade varit bättre att ha med sig Jesus i båten, än att behöva ta sig igenom stormen alldeles själva…

Men tänk också vilken fantastiskt kärleksfull och förstående Gud vi har som väntar på oss på andra sidan stormen och som tar oss vid handen och säger ”mitt barn, nu gör vi på mitt sätt. Det blir bäst så”

Åh, vilken god Gud vi har!

”Känn ingen oro”

Corona, ja bara att höra ordet kan hos många av oss skapa oro. Detta kan vidare också skapa oro för arbete och ekonomi. Men vi har också mycket i våra liv som vi kan känna oro inför, det kan beröra tankar på framtid, familj, relationer eller många praktiska saker. Förhoppningsvis har du människor runt omkring dig som du kan dela din oro med. Eller kanske saknas detta och även denna ensamhet blir då skäl till oro.

I vår bibel läser vi Jesu ord i Joh. 14:27 ”Frid lämnar jag åt er. Min frid ger jag er. Jag ger er inte det som världen ger. Låt inte era hjärtan oroas och tappa inte modet.” Vi har löfte om att få ta del av Jesu frid i våra liv. Knäpp dina händer och be en ärlig och innerlig bön om att få denna frid i ditt liv. Jesus har lovat att höra din bön. Ibland har vi också speciella behov av att få dela vår oro med någon. Här finns vi som församling till för varandra, tag kontakt med någon du känner i församlingen och dela dina tankar och oro. Har du ingen som du kan kontakta så är du välkommen att kontakta oss via kontaktuppgifter här på hemsidan. Corona kan ställa till problem då det gäller fysiska träffar, men möjlighet till samtal och bön finns alltid via telefon. Gud välsigne dig!

”Dit Du går vill jag gå”

Jesus kallar Dig till sig. Han söker Dig idag. Han längtar efter att höra Din röst och Han vill inget hellre än att slå följe med Dig idag. Du vet väl om att Du är älskad, just för att Du är Du. Du är skapad helt underbar. Ibland går vi ifrån Jesus och då kanske det blir kaos efter ett tag…vad det är skönt att då veta att Jesus inte gått ifrån oss…Låt din bön till Jesus idag bli…”dit Du vill att jag ska gå…dit vill jag gå… Du vet ju vad som är bäst för mig…Använd mig!

Det är väl med min själ…

Denna sång är skriven av en man vid namn Horatio Spafford i slutet av 1800-talet. Han var en framgångsrik advokat och affärsman i Chicago. Han investerade sin förmögenhet i fastigheter i sin hemstad. Han fick uppleva sorg flera gånger under sitt liv. Hans son dog endast två år gammal. Kort tid därefter förlorade han stor del av sin förmögenhet i den stora Chicago-branden 1871. Det mesta av det som var kvar av hans tillgångar och förmögenhet förlorade han sedan i lågkonjunkturen 1873.

Horatio och familjen bestående av hustru och fyra döttrar bestämde sig då för att fara till Europa och om möjligt starta om sina liv där. Strax före avfärd bestämdes det att Horatio skulle komma efter då han behövde avsluta det som fanns kvar av hans verksamhet efter den stora branden.

Horatio´s hustru och hans fyra döttrar gick på skeppet SS Ville du Havre för att resa till Europa. Under färden över Atlanten kolliderade fartyget med ett annat skepp och alla Horatio´s döttrar omkom. Han fick ett telegram från sin fru som berättade att hon var den enda överlevande…

När Horatio själv åkte över Atlanten och skeppet passerade platsen för olyckan, stod han vid relingen och orden till sången ”det är väl med min själ” kom till honom. Trots allt som hänt honom och hans familj kunde han finna vila hos Gud.

Gud vill att vi ska finna vår frid i Honom. Det är bara han som kan ge oss den sanna glädjen och den riktiga friden.

Undrens tid är ej förbi!
Läs gärna Joh 5:1-14
Vi människor brottas ibland med sjukdomens och lidandets problem. Just nu lever vi i en pandemi som lamslagit hela världen. Många frågor vi ställer förblir obesvarade, och får sitt svar kanske först när vi möter Herren ansikte mot ansikte.
I Johannestexten finner vi en man vid Betesdadammen han har varit sjuk i trettioåtta år. Trettioåtta år av mänskligt lidande, av livstragik och hopplöshet. Under alla dessa år hade han alldeles säkert sett mängder av människor bli friska runt omkring honom, men inte han själv.

Så får han då äntligen möta Jesus som säger: ”Res dig, ta din bädd och gå” Mannen blir frisk och fri från sin plåga. Bibeln säger att Jesus är den samme igår, idag och i evighet. Han är densamme för dig. Han vill möta också dig mitt i ditt lidande.

För låt oss konstatera att lidandets tid inte är förbi, lidande omger oss, skrämmer oss och plågar oss. Mörka passage och dalgångar är trots allt en del av våra liv. Gud tar inte bort det ifrån oss däremot finns han med oss i det.
På samma sätt som lidandets tid inte är förbi så är inte heller undrens tid förbi. Jesus hjälper oss alltid. Ibland ur lidandet och ibland genom det, men hjälper oss det gör han! I dessa tider har vi hört väldigt mycket om social distansering men Jesus behöver inte gå in under de villkoren, han både vill och kan vara oss riktigt nära hela tiden.

En dag är lidandets tid för alltid förbi. Det fullkomliga helandet kommer på uppståndelsens dag. I evigheten tillsammans med Gud finns inte längre något lidande, inga sjukdomar och ingen nöd. Då är lidandets plats utbytt till barmhärtighetens plats.
Så Jesus vill hjälpa oss i själens nöd genom förlåtelse och frid, nytt liv, nytt livsinnehåll, en frälsning som ger hälsa till kropp och själ med en inre harmoni, med befrielse från skuld, besvikelser, lidande nu och på uppståndelsens dag.

Till sist vill jag säga ett stort tack för att jag fått vara pastor här i Kisa de senaste sex åren. Tack till alla jag fått lära känna, ni kommer för alltid ha en plats i mitt hjärta. Nu väntar nya uppgifter i Värmland men jag är övertygad om att vi i något sammanhang kommer att se varandra igen!

Guds välsignelse till Dig!
Pastor Jan Gustafson

Solen lyser och fåglarna kvittrar…hoppas de gör det för Dig också!

Nu är vi inne i vår sista vecka för vår pastor Jan Gustafson, som nu slutar sin tjänst hos oss. From denna söndag den 14 juni har vi gudstjänst ute på Sommarro kl 10.00. Då får vi lyssna till Jan och fira gudstjänst tillsammans. Det ska bli skönt att gå över i LITE normala rutiner, vilket vi tror alla längtar efter. Fortfarande följer vi  myndigheters rekommendation på antal besökare 50 personer. Ta gärna med egen fikakorg.

Vi kommer att fortsätta ha Öppen kyrka för de som vill och  kan komma. Nu kommer vi träffas onsdagar  kl 19-20 med start v. 25. Så välkommen då för stillhet, bön och andakt.

Vi ser fram emot en fin sommar med tillfällen att träffas!

Ny vecka, nya utmaningar…men Gud står stadigt kvar!

Gud är trofast! Tänk vad det är skönt att veta. Coronatiderna har numera blivit en vardag för oss flesta. Avhållsamhet och karantän är normalt just nu. Kanske har du vant dig vid att inte träffa dina vänner och bekanta på samma sätt som förut. Ja, det är konstigt hur snabbt vi kan vänja oss vid både positiva och negativa förändringar i våra liv.

Idag vill vi uppmuntra dig! Ett bibelord har följt med denna sista tid…

”Frid lämnar jag kvar åt er, min frid ger jag er. Jag ger er inte det som världen ger. Känn ingen oro och tappa inte modet” Joh 14:27

Välkommen till vår Öppna Kyrka. Här får du möjlighet att sitta ner en stund i Jesu närvaro, lyssna till musik och bara vara en stund.

Jesus går vid Din sida!

Sitter här vid datorn och tänker på Er idag. Hoppas Ni mår bra, trots omständigheterna som är just nu. Trots att vi inte ses så är vi en familj, en Guds församling, som Gud har omsorg om och älskar. Han vill att Du ska känna Dig älskad och att Du inte är ensam. Han går vid Din sida och han vill göra sig synlig för Dig idag…i det lilla…i det stora är Han trofast!

Gud Välsigne Dig idag! / Ramona (barn och familjeansvarig, Linnékyrkan, Kisa)

Det finns hopp!

”Jag vet vilka tankar jag har för Er, säger Herren, nämligen fridens tankar och inte ofärdens för att ge Er en framtid och ett HOPP!

Jer 29:11

Påsk – Kristendomens i särklass största högtid!
Läs gärna Luk 24:13-35

I tiden för detta nummer av ”Händer” så infaller påsken! Har du tänkt på varför vi säger glad påsk, när vi möter det totala mörkret, ångesten och vänner som överger sin mästare i skärtorsdagens Getsemane. Det fortsatta mörkret och döden på långfredagen.
Men påsken slutar ju inte i detta mörker utan den fortsätter med en påskdag som ställer oss inför en tom grav – uppståndelsens faktum! Vi samlas inte kring minnet av en religionsstiftare vi firar närvaron av en levande Frälsare!

Därför kan vi säga Glad Påsk! Påskdagen betonar alltså att Jesus lever. Jag verkligen älskar texten jag föreslog dig läsa ovan den visar vad detta betyder. Människor möter den uppståndne och deras liv blir förvandlat.
Texten illustrerar detta på ett så vackert och gripande sätt. Kristendomen är inte en ”lära” om uppståndelsen – den är ett liv att leva, ett möte med den uppståndne, ett liv med honom, en vandring med honom.
I mötet med honom vill han tala med oss, dela måltid med oss och plötsligt märker vi hur vi får brinnande hjärtan med en iver och en längtan att berätta för andra om vårt livsförvandlande möte med en uppstånden Frälsare.

Du har nu fått en av mina favorittexter från Bibeln gällande påsk. Min favoritpsalm att sjunga i påsk är nummer 154 vers ett börjar med orden ”Dina händer är fulla av blommor” vers två börjar så här; ”Dina läppar är fyllda av sånger” och vers tre ”Dina ögon är fyllda av glädje” och vers fyra i sin helhet;
”Jesus, uppstånden är du ibland oss. Du som lever, lider på jorden nu. Våra ögon är till för att se dig. Forma våra händer till tjänst och bön”
Min vän, brinnande hjärtan och och formade händer som tjänar och ber kan bara ske i mötet med Jesus Kristus, han vill möta dig, vill du möta honom?

Sammanfattningsvis så kan vi tack vare Jesu död och hans uppståndelse i sanning och på riktigt önska varandra en Glad Påsk!

Guds välsignelse till Dig!
Jan Gustafson pastor Linnékyrkan Kisa

Bön – relation med Gud!

Läs gärna Matt 6:5-15
I februari kommer vi att ha fyra temagudstjänster som kommer att beröra ämnet bön. Bön är inte ett krav, en tung börda. Den är en rik möjlighet ett generöst erbjudande.
Bönen är bron mellan människorna och Gud. Bönen är den kristnes andedräkt. Bön är att tala enfaldigt med Gud i sitt hjärta. Bön är som ett barn som talar med sin förälder.
Bön är hjärtats förtroendefulla och uppriktiga samtal med Gud, vår käre himmelske Fader.
Jesus lär oss en mönsterbön. Den är kort och enkel, den passar i alla lägen, den motsvarar alla behov, den heter Fader vår.
Att be är ett livsbehov för varje människosjäl. Bön är något jag gör själv i min ensamhet men också tillsammans med mina trossyskon.

En liten hjälp till bön kan vara som det var för en liten gumma nämligen handens fem fingrar. Hon berättar följande:
Jag håller högerhanden så att tummen pekar mot mitt hjärta. Det påminner att be för dem som står mig nära. Sen kommer pekfingret. När jag rör vid det kommer jag ihåg att be för dem som pekar ut vägen för andra – lärare, ledare, föräldrar o.s.v.
Långfingret som kommer sedan är det största, så då ber jag för dem som är högt uppsatta och som måste fatta viktiga beslut.
Fingret som kommer sedan är de svagaste – du ser, det kan inte stå upp på egen hand. När jag rör vid det påminns jag om att be för alla som är sjuka, svaga och rädda – alla som behöver stöd. Sen kommer lillfingret, sist och kanske minst men ändå viktig för handen! Det påminner mig om att be för mig själv.

Precis som gumman kan vi använda handen som kom ihåg när vi ber. Bön är ju också i sanning att lägga sig i Guds stora hand. Han lyssnar på din bön.

Guds välsignelse till Dig!
Jan Gustafson pastor Linnékyrkan Kisa

Stjärnan från Betlehem!

I Lukas 2 hittar vi det kända ”julevangeliet” Det hände sig vi de den tiden… Tiden var inne för Gud att födas till den här världen som en av oss, en människa. Vi ser sedan i Matt 2:1-12 om hur visa män, lärda forskare får syn på en stjärna av häpnadsväckande storlek och skönhet. Den stjärnan måste betyda något alldeles särskilt något som himmelens Gud vill säga jordens barn.

Deras stora längtan får dem att bryta upp från hem, egendom, studier och ämbeten för att genom öken och säkert ibland en farlig resa ta sig till kungahuset i Jerusalem frågande efter konungasonen. Herodes blir förstås rasande och säkert rädd. Men till sist är de vise åter igen ute på färd under Guds fria himmel. Till slut finner de stallet och ”bara” ett fattigt litet barn. Blev de besvikna? Ingenting tyder på det.

De faller ner på sina knän i stallgolvets damm inför det lilla barnet, och ger det en kunglig hyllning. Stjärnglansen i det heliga barnets ögon var dem nog och gav dem så mycket glädje. Kära läsare all visdom är härlig och beundransvärd men den bär ständigt på en stor, hemlig tomhetskänsla. Vi kan ibland söka bland det som strålar bortom både berg och stjärnor.

Men jag tror inte det är bland jordens kungaprakt eller våra tankars vishet som vi kan hitta en plats där vår längtan kan böja knä. Utan bara inför himlens blick i ett litet barns ögon. I det barnets ögon strålar Guds egen kärlek oss till mötes liksom för de visa männen. Tänk att stjärnan från Betlehem leder ej bort men hem, hem till Guds eviga kärlek.

Med tillönskan om Guds välsignelse en God Jul och ett Gott Nytt År!

Jan Gustafson pastor Linnékyrkan Kisa

____________________________________________________________________________________________

Öppnade ögon!

I Matt 20:29-34 sitter två blinda män vid vägkanten där Jesus skulle vandra fram. När de hör att det är Jesus ropar de; ”Herre förbarma dig över oss”. Människorna i Jesu sällskap var så vana och förhärdade inför detta lidande så de hyschade åt de skrikande männen och sade att de skulle tiga.

Men Jesus blev aldrig van, aldrig hård. Han kunde lyssna till dessa arma, som suttit i solgasset och dammet vid vägkanten, och han kunde förbarma sig. Han helade dem och de följde honom, vilket under.

Dock skulle jag vilja ta fram ett ord ut berättelsen som jag ber dig att fundera litet extra över. De två männen säger; ”Herre, öppna våra ögon” allt för ofta går vi fast vi är seende omkring som blinda människor, tänk vad mycket det är som vi inte ser. Vi ser inte vår nästas behov. Vi ser inte vad vi förmår eller vad vi äger, varför? Jo för vårt fokus allt för ofta ligger på våra egna bekymmer och det vi inte kan eller på det vi saknar.

Tänk om vi inte gick så blinda genom livet. Om Gud fick öppna våra ögon så att vi kan se vad vi kan göra för att vara andra till glädje och hjälp och tjänst.

Tänk att faktiskt få SE hur mycket gåvor Gud själv vill ge till oss, tänk att slippa vår blindhet så vi inte gång på gång missar det Gud vill ge oss.

Hur fattig och färglös blir inte ofta nog vår dag, därför att vi med blinda ansikten möter Guds godhet, hjälp och beskydd, hans fostran och vägledning, hans mening med vårt liv. Låt oss därför be, riktigt ödmjukt be, med männen vid vägkanten; ”Herre förbarma dig över oss, Herre öppna våra ögon”

Gud vill göra oss till seende människor, så vi ser det han vill att vi ska se!

Gud välsigne dig!

Jan Gustafson pastor Linnékyrkan Kisa

______________________________________________________________________________________________

Tänk att få vara ett Guds barn!

Vi sjunger i en kör: ”Tänk att få vara ett Guds barn” Ja det är i sanning något stort. Vi får börja med att konstatera att ett Guds barn är man endast av nåd. Frälsningen är en gåva från Gud, möjlig genom att Jesus Kristus dog på ett kors för våra synders skull. Ingen av oss kan i egna ansträngningar göra sig tillräckligt bra för att själv förtjäna barnaskapet, allt är nåd!

De gärningar vi kan göra hjälper oss som sagt inte att bli Guds barn, däremot är det ju så att vi som Guds barn vill göra något i vår kärlek till honom. Jakob säger i sitt brev 2:18 att han genom sina gärningar visar vilken tro han har.

Det största uppdrag vi fått det är att tala om för andra vad Gud gjort i våra liv. Ditt vittnesbörd är unikt, Gud är individuell och möter människor på så många olika sätt. Därför är ditt vittnesbörd viktigt och betydelsefullt nu och för alltid.

Till sist så finns det i barnaskapet också en fantastisk framtidsplan som räcker bortom jordelivet. Joh 14:3 säger;

”Om jag nu går bort och bereder plats för er, så ska jag komma tillbaka och hämta er till mig, för att ni ska vara är jag är”.

Min framtidsdag är ljus och lång, den är inte mörk eller fylld av fruktan. Morgondagen har ingen av oss sett, gårdagen är ju förbi men idag hjälper Herren, idag kan jag få bli hans barn om jag tar emot nåden från honom.

Till sist vill jag säga ett stort och varmt välkommen till Café Sommarro!

På lördagkvällar kl. 18,30 är det som vanligt konserter och på söndagar kl. 10,00 firar vi gudstjänst, välkommen att lyssna, sjunga, tillbe eller bara njuta av ett gott fika och god gemenskap. Gud välsigne dig!

Jan Gustafson pastor Linnékyrkan Kisa

________________________________________________________________________________________

Jesus lever—han är uppstånden!

Läs gärna Matt 28:1-10

Två kvinnor som båda hette Maria kom vid gryningen till graven, det var nog inte för att de trodde att det var någon ändring av dödens ofrånkomliga faktum, utan mer bara för att se graven står det.

Då händer detta stora och i någon mening ofattbara, en ängel vältrar bort stenen från gravens öppning och Jesus är inte där han lever, han har uppstått.

Vad betyder detta budskap för oss? Betyder det något? Ja oändligt mycket!

Det betyder att vi har en levande Herre, inte en död. Det betyder att döden inte har sista ordet, utan livet. Det betyder att tiden inte är det sista, utan evigheten. Det betyder att ondskan, hatet och synden aldrig någonsin får rätt till slut, utan renhet, kärlek och Gudsförtröstan till slut skall triumfera.

Det betyder även att också vi ska uppstå en gång därför säger Jesus att: ”Den som tror på mig skall leva om han än dör” O vilken stor, allvarlig och skön tanke; vi ska inte förgås i döden vi skall uppstå till evigt liv!

Den gamla kyrkans kristna hälsades varje söndag med; ”Herren är uppstånden” och man svarade; ”Ja, han är sannerligen uppstånden”

Vi får också idag bekänna att vi tror på Jesus Kristus, uppstånden igen ifrån det döda, vi tror på syndernas förlåtelse, de dödas uppståndelse och ett evigt liv. Tack och lov så finns det en påskdag efter ensamheten på skärtorsdagen och lidandet på långfredagen. Det slutade inte med döden det fortsätter med livet!

Därför säger vi glad påsk till varandra!

pastor Jan Gustafson

______________________________________________________________________________________________

Gud är kärlek!

”Gud är kärlek” 1 Joh 4:8

När Bibeln talar om Gud, så är kärlek något som är hans väsen, alltså han älskar inte bara, utan han är kärlek. Det grekiska ordet är agape som inte har så stor spridning utanför nya testamentet. Det vanligaste grekiska ordet för kärlek är annars eros, som talar om en kärlek som relaterar sig till ett värdigt objekt. Agape däremot är en kärlek för den ovärdige, för en som har förverkat all rätt till sin älskares tillgivenhet.

Guds kärlek är därför alltid förknippad med nåd, att böja sig ned för att omfamna den som känner sig vara utan värde.

Guds kärlek är faktiskt inget annat än ett mirakel! I sin kärlek till mänskligheten valde han frivilligt att sända sin Son för att rädda och förlåta människor från sina synder.

Guds arbete i nåd pågår inom den kristna gemenskapen hela tiden. Varje man, varje kvinna alla ynglingar och alla äldre samt alla däremellan har ju svagheter och begränsningar eller hur? Men med Guds folk växer vi tillsammans upp mot mognad i Kristus.

Tillsammans med den gemenskap vi har med troende i alla tider över alla gränser kan vi, och bör vi, även sträva efter vår egen förnyelse och tillväxt. Guds nåd och kärlek, är löftet att hans försonande offer genom Jesus Kristus kommer oss till nytta. Vår synd är borta och vi är accepterade inför Gud, O vilken kärlek!

Man skulle alltså till sist kunna konstatera att Agape betyder, kärlek från Golgata, den förlåtande, dyrbara kärlek som böjer sig ner till den som vill ta emot.

Guds rika välsignelse till Dig!

pastor Jan Gustafson

Jesus – världens ljus!

”Det folk som vandrar i mörkret skall se ett stort ljus, över dem som bor i dödsskuggans land skall ljuset bryta fram” Jes 9:2

”Jesus sade; jag ör världens ljus, den som följer mig skall inte vandra i mörkret utan ha livets ljus” Joh 8:12

Jesus ger genom sina ord om att han är världens ljus hjälp till den livsorientering vi behöver. Han som är Guds enfödde Son har kommit i vårt släkte för att ge oss frälsning. Det har ända sedan syndafallet varit en dramatisk kamp mellan ljus och mörker, liv och död. Den enda möjligheten för Gud att besegra ondskans makt var att sända sin egen Son till offer för dig och mig, vårt gensvar blir att välja att följa honom.

Han valde inte att komma som en jordisk kunglighet i ett slott utan som ett fattigt litet barn i ett stall i staden Betlehem. Jesus sade; jag är världens ljus. Hans ord är universella. De erbjuder hisnande perspektiv. Han har också ett högst personligt ord till dig och mig personligt; den som följer mig skall inte vandra i mörkret utan ha livets ljus.

Det finns församlingar och kristna organisationer som gör mycket gott och det är ju bra och viktigt, men allt detta blir ointressant och betyder ingenting, om inte män och kvinnor finns som följer Kristus, som av fri vilja binder sig vid honom som kom som det lilla barnet i krubban. När vi gör det så blir våra liv ett återsken av hans ljus där vi går fram. Är du och jag sådana människor? Det är en närgången fråga men bara du själv kan svara på den. Kanske att just julen 2018 får bli den högtid då du väljer att på allvar säga ja till ljuset, ja till Jesus.

Till sist önskar jag dig Guds välsignelse, en ljus adventstid, en riktigt God Jul och ett välsignelserikt nytt år.

pastor Jan Gustafson

____________________________________________________________________________________________

Det stora valet!

(September-Oktober-November)

När jag skriver dessa rader är det valrörelsetider i Sverige. Politiska partier försöker övertyga att just deras program och politik är det bästa för Sverige och för oss som lever och bor här. Valet är ju naturligtvis viktigt och det är ju stort att vi får delta i ett demokratiskt väljande av regering och riksdag.

Men jag vill samtidigt säga att det finns ett ännu viktigare val. Valet som rör vilken jag vill tjäna. I Matt 6:24 talar Jesus om att tjäna, han förutsätter att alla människor är tjänare. I någon mening vill vi kanske inte tjäna alls om vi skulle kunna slippa det. Det stora valet i vårt liv är alltså inte mellan att tjäna eller inte tjäna. Utan det stora valet gäller endast vilken Herre vi vill tjäna.

Enligt vers 24 i Matt 6 så finns det bara två herrar att välja mellan, Gud eller Mammon. Vem är Mammon? Ordet betyder egentligen pengar eller ägodelar, det handlar om ”världens väsen”. Nu ställer Jesus oss inför det stora valet mellan dessa båda, Gud eller Mammon.

Dessvärre måste vi välja—det är det stora livsavgörande valet, det stora antingen—eller.

Det ligger så mycket i det här valet, väljer vi Mammons erbjudande av ägodelar, världslig framgång, lust och makt, eller väljer vi Guds erbjudande renhet, rättfärdighet, ett gott samvete, ett liv i övernog och ett saligt evigt liv.

Att välja Guds erbjudande är säkert något vi innerst inne vill, men att samtidigt säga nej till Mammon kostar det inte på väl mycket? Att säga ja till Mammons erbjudande är nog inte så svårt men att då samtidigt välja bort Gud det låter ju faktiskt ganska kusligt.

Det är svårt att man måste välja säger du kanske, kan jag inte få ”både—och” istället för ”antingen-eller”? Nej säger Jesus du måste välja och det är helt enkelt för att ingen kan tjäna två herrar. Vilken Herre väljer du?

Har du inte gjort ditt val så gör det snart!

Gud välsigne dig! pastor Jan Gustafson            

_________________________________________________________________________________________

Kom till mig! Joh 11:28-30

(juni – juli – augusti 2018)

Jag tror att allt Guds Ord alltid är aktuellt och är skrivet till varje generation. Ordet gäller alltså idag, det gäller alltså i allra högsta grad dig och mig. Vi lever så ofta i en stressad tillvaro där vardagslivet går sin gilla gång och där livspusslets bitar inte alltid verkar passa med varandra.

Så står Jesus alltjämt mitt i mänskligheten med famnen öppen och säger: ”Kom till mig alla! Kom, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor”

Hur väl känner Han inte oss människor. Han vet, att vi alla är arbetande och betungade.

Hur bra vi än tycker att vi är på att leva, planera och fixa allt runt omkring oss kan vi när vi minst anar det överbevisas om att vi allt för ofta är som enfaldiga, vilsegångna och uttröttade barn, som behöver en famn att fly till. Ja det är mänsklighetens stora gemensamma brottningskamp att vi alla är arbetande och betyngda av så många bördor.

Men det är märkligt att inte Jesus säger Kom till mig så skall jag ta bort era bördor. Nej han säger kom till mig så skall jag giva er ro. Det är som att det viktigaste inte är att bli av med livets börda utan att det är att få kraft att bära den.

En sådan kraft kommer med att man får ro i sin själ som friden med Gud skänker oss. Det sägs att vår tid är orolig och hetsad mer än någon annan tid. Jag undrar om det är så säkert varför skulle annars Jesus säga som han sade? Det kan ju inte bero på hur många orosmomenten är utan på hur djupt det tar tag i oss mänskor. I alla fall såg Jesus i sin tid otaliga arbetande, betungade, oroliga och fridlösa själar. Han visste dock att det bara fanns ett botemedel: ”jag skall giva er ro.”

I Jesu famn får varje tid och varje själ gömma sig och sina bekymmer och sorger. Där finns själens ro. Det är inte alls säkert att jag blir av med alla orosmoment bara för att jag tror på Gud men har ger mig ro och kraft att klara bära dem.

Jag menar nu inte att denna Jesus fridsgåva bara skall vara en hjärtats ljuva stämning eller ett passivt fridfullt tillstånd, utan den kan och ska omsättas i i kraft och liv. Vi skall bära hans ok med förnyade krafter och dra lasset utan att pjoska och knota med oss själva. Det är ju förstås ibland lättare sagt än gjort.

Men Jesus vill lära oss en hemlighet nämligen att låna hans ok som är hans eget patent att förstå att jag måste fyllas av hans kraft, göra mig ödmjukt beroende av honom för det bevarar friden. Det stärker kraften. Det gör livet milt och vänligt och dess börda lätt, när man bär den med Jesu sinne.

Kom till mig, ni alla!  Jesu stora, varma Frälsarfamn är öppen för oss alla idag, och han vill ge oss sin frid i våra själar. Gud välsigne dig!

Pastor Jan Gustafson

___________________________________________________________________________________________

Jesus är inte död, Han lever!

(April – Maj 2018)

Som du säkert redan vet så firar vi Påsk till minne av Jesu död och uppståndelse och därför är kors3påsken de kristnas viktigaste högtid.  De viktigaste dagarna i påskfirandet är skärtorsdagen, långfredagen och påskdagen.  På skärtorsdagen instiftades nattvarden av Jesus. Nattvarden är en påminnelse för vad Jesus gjorde för oss på korset. Brödet bryts som påminnelse att Jesu kropp bröts sönder i förnedring, lidande, smärta och död. Vinet delas som påminnelse att Jesu blod rann för hela världens synd och skuld som han tog på sig själv.  Efter måltiden gick han på kvällen till Getsemane trädgård med sina lärjungar där han kom i svår ångest. Jesus bad ivrigt till Gud och svettades blod. Judas förrådde Jesus på natten och Jesus blev fängslad.  En ”rättegång” genomfördes av de religiösa ledarna och Jesus blev dömd till döden. Judarna hade inte rätt att verkställa dödsdomar, så de band Jesus och överlämnade honom åt den romerske landshövdingen Pontius Pilatus för att straffet skulle kunna verkställas.

långfredagen blev Jesus hånad och misshandlad av Pilatus soldater som förde ut honom till Golgata för att korsfästas. Han blev korsfäst mellan två förbrytare. Den ene rövaren hånade Jesus medan den andre bad honom om att tänka på honom när han kom i sitt rike, Jesus svarade ”Idag skall du vara med mig i paradiset”. När Jesus var död stack soldaterna upp ett svärd i sidan på honom och det kom ut blod och vatten. Nära Golgata fanns en grav där man på kvällen begravde Jesus och en sten rullades för gravens öppning. Långfredagen är ju så klart en mörk, lång och dyster dag på ett sätt, men i en del länder kallas långfredagen för ”the good friday” den goda fredagen. Egentligen är det ett ganska bra namn med tanke på det Jesus gör för oss på korset. Han tar det straff som egentligen var ämnat för mig och oss men i mitt och vårt ställe dör han för min och vår frihet. Det är ett gott budskap! Sedan är det också så att det inte är slut i och med långfredagen, det kommer en påskdag!

påskdagen blev det en stor jordbävning och änglar visade sig. Änglarna talade om för några kvinnor som kommit till Jesu grav att Jesus hade uppstått. Sedan kom Jesus emot dem och hälsade dem. Kvinnorna skyndade till lärjungarna och talade om att de sett Jesus uppstånden. Påskdagens ljuvliga evangelium är att Jesus är uppstånden, Han lever!

Påskens evangelium talar om att kristen tro och kristendom inte är en religion det är en relation med en levande Frälsare som dog för mig och hela världen, Han vill förlåta vår synd, hela och upprätta relationen till Gud Fadern, till oss själva och till våra medmänniskor. Påskens budskap har hållit att tro på i mer än tvåtusen år och det håller att tro på nu 2018 och det håller att leva i och tro på i all framtid. Jesus lever! Halleluja!

Gud välsigne Dig rikligen
Pastor Jan Gustafson

___________________________________________________________________________________

Gudstjänstens betydelse!   Psalm 122:1

(febr – mars 2018)

Visst funderar man ibland över varför man vecka efter vecka ska tillbringa den fina gudstjänstsöndagsförmiddagen i kyrkan i stället för…
Vi kan ha olika skäl för vårt deltagande. Någon talar om gemenskapen, en annan vill höra en god predikan, någon tycker om musiken. Olika söndagar kan vi ha olika motiv. Varje gudstjänstfirande församling är sannerligen en brokig samling av människor.

Kanske att det är så att gudstjänsten handlar väldigt lite om former utan mer om vilken ärlighet jag står inför i mötet med Gud.
Ordet gudstjänst antyder att det handlar om Gud och om tjänst. Men är det vi som tjänar Gud eller det Gud som tjänar oss? Eller är det både och? Innan vi går vidare är det viktigt att påminna oss om att gudstjänsten inte är något som bara inträffar en dryg timme på söndag förmiddag. Gudstjänst gäller hela livet. Jakob skriver i sitt brev:

”Men att ta sig an föräldralösa barn och änkor i deras nöd och hålla sig obesmittad av världen, det är en gudstjänst som är ren och fläckfri inför Gud, Fadern” Lite provokativt skulle man kunna säga: I gudstjänsten ligger betoningen på att Gud kommer till oss (tjänar oss), i vardagens tjänst för medmänniskan tjänar vi Gud.

Därför menar jag ATT DELTA I EN GUDSTJÄNST ÄR RÄTT

Jag behöver ett speciellt tillfälle då jag och andra kristna möts inför Herrens ansikte. Det konkretiserar Guds närvaro på jorden syftet är då inte att betjäna Gud men att tacka och tillbe honom. Vi gör alltså inte Gud en tjänst genom att gå till kyrkan. Det handlar inte om pliktuppfyllelse däremot är det rätt och naturligt att den som är skapad nalkas Skaparen. Grundtonen skall då vara tillbedjan, tacksamhet, lovsång och längtan efter att få dela livet med Gud. Jag är tillsammans med andra inför Herren! Det viktigaste skälet för mig att gå till gudstjänsten är alltså: Det är rätt!

JAG HAR BEHOV AV ATT GÅ PÅ GUDSTJÄNST.
Gång på gång behöver jag påminnas om detta grundläggande faktum: Gud handlar för min räddning.
Vi människor behöver möta Gud för första eller femtiofjärde gången. Gud gör något med mig i gudstjänsten! Mer och mer bör alltså mitt liv formas i enlighet med Guds vilja för mig, d.v.s. växa in i det som är rätt. Och detta behövs hela livet; jag är aldrig färdig med min kristna tillväxt.

Till sist MIN MEDMÄNNISKA ÄR I BEHOV AV ATT JAG GÅR PÅ GUDSTJÄNST.
Världen möter Gud genom kristna människor. I gudstjänsten rustas jag för att leva i världen. Det handlar om vittnesbörd i handling och i ord. Kristna människor behövs på alla möjliga håll i världens liv. Kristenheten har också i uppgift att bära fram hela världens situation inför Gud i förbön. När vi möts på söndag förmiddag tänker vi inte bara på de böneämnen som rör oss personligen. Kallelsen att lyfta våra ögon, ta vårt vardagsliv i arbete och fritid likaväl som världens situation mycket konkret in i gudstjänsten.

Gudstjänsten är inte tänkt som en oas där allt ont och allt elände stängs ute. Gudstjänsten hör ihop med livet i världen. Allt det som är viktigt i livet kan och bör också speglas i gudstjänsten. Så låt Ps 122:1 bli verkligt ”Jag gladdes när man sade till mig; vi skall gå till Herrens hus” Vi ses på gudstjänst! Gud välsigne dig rikligen!

Pastor Jan Gustafson