Historien om Sommarro

gamlasommarro2.jpg-for-web-normal-1275580023I mitten på 1930-talet gick Karl Pettersson i skogarna runt sjön Föllingen och fascinerades av naturen.

Det var gårdarna Kättestorp och Björndal som ägde marken som Karl ville köpa loss ett stycke av, för att bygga en sommarstuga. 1939 var markaffären klar och Karl hade nu förvärvat ca. 16 500 m2 av dessa gårdar.

gamlasommarro3.jpg-for-web-normalHan byggde nu sitt Sommarro till sig och hustrun Ebba.

Ebba var, efter en sjukdom , rullstolsbunden så en ramp byggdes som löpte runt hela huset för att hon lättare skulle kunna förflytta sej.

Karl var intresserad av naturen och av olika trädslag och runt Sommarro planterade han bl.a. lärkträd, bok, kastanj, silvergran, ek och körsbärsträd.

Karl blev så småningom en framgångsrik virkeshandlare med eget sågverk, som försåg Kindaborna med virke.

1960 inleddes traditionen att anordna Valborgsmässo-firande på Sommarro. Hustrun Ebba hade då varit död i fyra år.

Karl som i folkmun kallades för ”Kongo-Pelle” efter sin tid som missionär i dåvarande Franska Kongo, gick bort 1967 och testamenterade då Sommarro till Elimförsamlingen i Kisa som han tillhört under många år.

1969 invigdes Sommarro som Elimförsamlingens sommargård, och hit åkte nu församlingens barngrupper på utflykt och här anordnades sommarfester och hajker.

Huset, som från början var fyrkantigt, genomgick 1978 sin första renovering och tillbyggnad på 28 m2.

1988 byggdes huset till med två rum, toaletter och ett förråd på sammanlagt 50 m2.

1989 startade man cafè på prov, Cafè Sommarro, och fram till 1993 var det öppet endast på onsdagar. Det blev mycket uppskattat och folk strömmade till, så man fick utöka säsongen och öppettiderna.

1998 gjordes den senaste tillbyggnaden. Man var tvungen att utöka köksdelen med ca. 30 m2 för att klara av sommarens cafèrörelse.

Under många år har Cafè Sommarro haft öppet i juli och delar av augusti, från onsdag till söndag. Lördagskvällen är konsertkväll, som brukar vara välbesökta och på söndag fm. är det oftast gudstjänst.

Här på Sommarro anordnade Elimkyrkans Hantverksgrupp första gången 1993, en julmarknad ”Mini-jul” i slutet av november. Den traditionen håller i sig och då ställer lokala hantverkare ut sina alster till försäljning och det serveras kaffe med dopp i julpyntad mysig miljö.